Botbreuken zoals heupfracturen kunnen op oudere leeftijd voor belangrijke complicaties zorgen en zijn zelfs een belangrijke oorzaak van overlijden op hogere leeftijd. Dit kan gelukkig voor een groot deel vermeden worden door preventieve en therapeutische maatregelen igv ‘verzwakt bot’ of osteoporose. Met behulp van een botdensitometrie of ‘botmeting’ kunnen we de dichtheid van de botten vaststellen en de graad van botontkalking (osteopenie tot osteoporose) bepalen. Zo kijkt uw specialist na of u in aanmerking komt voor (terugbetaling van) botondersteunende medicatie om botbreuken in de toekomst te vermijden.
Scannen van vetpercentage en -verdeling in het lichaam. Met behulp van dit onderzoek kan het vetpercentage en de vetverdeling in uw lichaam bepaald worden. Dit kan een nuttige tool zijn om onder begeleiding van onze specialist de effecten van de verandering van uw levensstijl te evalueren en bij te stellen. Ook zeer aangewezen bij starten en opvolging van gewichtsreducerende medicatie zoals ozempic.
Alsook kan u bij onze dienst radiologie terecht voor allerhande echo’s.
Verder kunnen tekenen van prostaatkanker, de werking van de schildklier, maar ook vitaminetekorten en infecties incl. SOA’s, worden nagekeken. In functie van uw individuele gezondheidstoestand kan het natuurlijk aangewezen zijn andere, meer specifieke, bloed- of urineonderzoeken te doen.
We hebben een aantal basisonderzoeken die we tijdens de raadpleging zullen uitvoeren. We nemen een electrocardiogram gevolgd door een inspanningstest. Hierbij wordt uw bloeddruk en hartslag gemonitord en kunnen we vernauwingen op de kransslagaders opsporen.
Daarna gebeurt een echo van het hart (echocardio). Uit deze consultatie kunnen verdere onderzoeken voortvloeien. Zoals bijvoorbeeld een 24u bloeddrukmeting, een een MIBI-scan, CT scan van de coronairen (kransslagaders), holtermonitoring, of cardiale MRI, allemaal afgaande op symptomen of familiale cardiovasculaire voorgeschiedenis.
Bij hartaandoeningen proberen we eerst met medicatie de ziekte te behandelen. Soms kan medicatie ook preventief opgestart worden. In sommige gevallen dient er een interventie uitgevoerd worden. Hierbij is er een ingreep nodig. Dit gebeurt vaak via de lies of pols. Hiervoor werken wij samen met het Middelheim Ziekenhuis of het Onze Lieve Vrouweziekenhuis te Aalst. Uiteraard kan een ziekenhuis naar uw keuze ook.
De gastro-enteroloog gaat aan de hand van een abdominale echografie (echo onderbuik) een beeld vormen van al uw verschillende organen. Blaas, lever, nieren, milt, pancreas, galblaas, prostaat worden in kaart gebracht. Hierbij wordt vooral gekeken naar stenen, poliepen, cysten, kankers . Uiteraard kan er medicatie opgestart worden voor de behandeling van verschillende ziektes. Soms is medicatie niet voldoende en dienen er verdere onderzoeken uitgevoerd te worden. Denk maar aan een rectoscopie (de laatste 45 cm worden nagekeken) of coloscopie (volledig darmonderzoek).
Het onderzoek kan vanaf 30 jaar. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met uw familiale en persoonlijke voorgeschiedenis. Ook een microscopisch onderzoek op aanwezigheid van bloed in de stoelgang (iFOB test), bepaalt mede of u– en met welke frequentie-, in aanmerking komt voor een coloscopie. Tijdens de coloscopie zullen ook de aanwezige poliepen verwijderd worden (poliepectomie).
Soms kan er ook een virtuele coloscopie aangevraagd worden door de gastro-enteroloog. Dit is een methode om de dikke darm te onderzoeken met behulp van een scanner. Dit onderzoek zal gebruikt worden wanneer een coloscopie niet mogelijk is.
Verder kan de gastro enteroloog ook screenen op voedselintoleranties. Dat kan aan de hand van een lactose -en fructose intolerantietest of ademwaterstoftest. Ook staan zij in voor aandoeningen van het anale kanaal. Ook wel proctologie genoemd. Dit betreft een grote groep verschillende aandoeningen. Denk hierbij maar aan aambeien, fisuren, enz.
Vaak is het zinvol om een preventieve screening van de bloedvaten uit te voeren. Bijvoorbeeld, met een duplexonderzoek kan de aanwezigheid van vernauwingen en/of verkalkingen thv de halsslagader of een aneurysma thv de buikslagader worden vastgesteld.
Een vernauwing van de halsslagader is een van de oorzaken van een beroerte (herseninfarct of CVA). Hierbij ontstaat er een onderbreking in de bloedvoorziening naar de hersenen. Klachten van een beroerte zijn tijdelijke of blijvende verlamming van een arm en/of been, blindheid, spraakstoornissen…
Spataders: Diagnose, echo/duplex en behandeling: droogspuiten (foam/sclerotherapie), laserablatie en operatieve verwijdering.
Slagaders: Diagnose, echo/duplex en behandeling: van endovasculaire behandeling (ballonnen en stents) tot klassieke chirurgie.
Tromboflebitis en diepe veneuze trombose: diagnose, echo/duplex en behandeling
Wondproblemen: chronische en/of complexe wonden die slecht genezen
Lymfoedeem en lipoedeem: diagnose, echo/duplex en behandeling
Access chirurgie: vaattoegang voor dialyse, medicatie...
Kleine chirurgie: verdachte huidplekjes, onderhuidse vetbolletjes…
Tijdens een controle onderzoek kan er een uitstrijkje genomen worden, vaginale echo, echo onderbuik, echo borst, palpatie van de borst, mammografie, botdensitometrie. Indien een operatieve ingreep nodig zou blijken, kunnen onze gynaecooog dit uitvoeren in het GZA Sint-Vincentiusziekenhuis. Vrouwen die richting menopauze gaan kunnen daarvoor specifiek terecht in onze menopauze kliniek.
Voor cosmetische gynaecologie zullen de behandelingen binnen het doktershuis plaatsvinden. We denken hierbij aan een schaamlipcorrecties, vergroting of verkleining van de binnenste/buitenste schaamlippen alsook een verkleining van de clitoriskap. Eventuele correcties van de ingang van de vagina en bekkenbodem zijn mogelijk. Hierbij denken wij dan aan vernauwing van vagina. Dit kan operatief of door middel van een laser genaamd de Femilift.
Deze laser is één van de laatste nieuwe snufjes die wij hebben aangeschaft. FemiLift is een geavanceerde, minimaal invasieve, poliklinische CO2-laserbehandeling die optimale resultaten levert bij diverse vrouwelijke klachten, ongeacht de leeftijd of levensfase. Net als bij een vaginale echo wordt een unieke, patiënteigen sonde in de vagina gebracht, om het vaginale weefsel voorzichtig te behandelen.
De Femilift kan voor een vaginale verjonging zorgen (strakker), ook bij onvrijwillig urineverlies is dit een handig tool. Indien u last zou hebben van pijnlijke littekens, pijn bij vrijen veroorzaakt door vestibulodynie of een behandeling van glanzende plekjes of wondjes aan de schaamlippen kunnen ook behandeld worden met onze lazer.
Patiënten voor Cosmetische Gynaecologie moeten ALTIJD eerst bij dr. Elst een afspraak inplannen, waarbij alles duidelijk wordt bekeken en doorgenomen.
Door middel van spirometrie/bodybox, een veelgebruikte test voor longfunctie, kunnen we de luchtstroom in en uit de longen meten, wat ons helpt bij het identificeren van aandoeningen zoals astma, COPD en restrictieve longziekten. Daarnaast kunnen we ook aanvullende onderzoeken voorschrijven, zoals een thoraxfoto of een CT-scan van de borstkas, om eventuele afwijkingen in de longen op te sporen.
Ons doel is om vroegtijdig verschillende longaandoeningen te kunnen diagnosticeren, variërend van chronische aandoeningen zoals COPD tot acute problemen zoals longontsteking of longembolieën.
Een breed scala aan symptomen kan wijzen op mogelijke longproblemen, waaronder kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling, pijn op de borst en vermoeidheid. Door deze klachten serieus te nemen en een grondig pneumologisch onderzoek uit te voeren, streven we ernaar om onze patiënten de best mogelijke zorg en behandeling te bieden, en zo hun kwaliteit van leven te verbeteren.